2016-12-10

Joulukortti nahkaisella piparkakulla


Tarvikkeet:
  • ruskeaa nahkaa
  • punaista kartonkia
  • punaista satiininauhaa, tässä 3 mm levyistä
  • sakset
  • piparkakkumuotti sabluunaksi, mutta voi vapaallakin kädellä piirtää
  • vasara ja meisti tai reikäpihdit reikien tekoon, tässä 3 mm levyinen
  • veitsi
  • kankaista koristenauhaa sekä liimaa tai washiteippiä
Punaisesta kartongista leikataan 10 cm korkea ja nauhan leveyttä vaille 20 cm leveä pala taitettavaan korttiin. Käyttämämme koristenauha oli 1,5 cm levyistä, joten kartongista leikattiin 10 cm x 18,5 cm paloja. Lopullinen kortti on neliö, joten kortti taitetaan 10 cm kohdalta ja toisesta puolesta tulee sen verran lyhyempi, että nauha/teippi näkyy etupuolelle. Ennen kortin taittamista kannattaa taitoskohdasta painaa veitsen tylpällä puolella viivoittimen avulla pehmeää alustaa vasten. Näin taitos on täsmälleen halutussa kohdassa ja kaunis.

Nahkaan painetaan tai piirretään piparkakkumuotin avulla tai vapaalla kädellä ääriviivat, joita myöten kuvio leikataan. Nahkaisen piparkakun yläreunaan tehdään sopivan kokoinen reikä, tässä 3 mm levyinen. Käytin siihen meistiä ja vasaraa, mutta saisi sellaisen naulallakin tehtyä. Nauhasta leikataan n. 20 cm mittainen pätkä, johon pujotetaan nahkainen piparkakku, ja solmitaan nauha lenkiksi.

Kortin etupuolelle keskelle pari senttiä yläreunasta tehdään pari senttiä leveä viilto. Tässä voi käyttää askarteluveistä, mattopuukkoa, keittiöveistä, mitä sitten kotoa löytyykin. Lenkin pää työnnetään kortin sisäpuolelta viillosta läpi, jonka jälkeen piparkakku tuodaan yläkautta lenkin läpi. Solmukohtaa siirrellään niin, että se jää kortin sisäpuolelle.

Kortin sisälle oikeaan reunaan liimataan nauha/teippi ja sisälle kirjoitetaan joulutervehdys. Me leimasimme sen, jotta pienimmätkin pääsisivät korttiaskarteluun mukaan.

Nahkaisesta piparkakusta saa myös kuusenkoristeen, kun sen tehtävä joulukorttina on täytetty. Voi niitä tehtailla ihan varta vasten kuusenkoristeeksikin, jos korteissa ei ole tarpeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti