2016-04-17

Kuvien jäljentäminen toiselle paperille


Tämä on kätevä tapa saada jäljennettyä kuvia, jos ei piirtäminen mallista tai muutenkaan ole niitä omia vahvuuksia. Tämä kikka on ehkä monilla tiedossa, mutta itse en olisi sitä keksinyt, Altti opetti. Siispä haluan tämänkin tänne talteen, saatan myöhemmin unohtaa.

Näistä jäljennetyistä kuvista vihreällä pohjalla olevat ovat Kenneth Grahamin Kaislikossa suhisee -kirjasta, kuvittanut Eric Kincaid. Punaisella pohjalla oleva on Beatrix Potterin Petteri kaniinista.

Halutun kuvan päälle laitetaan leivinpaperi. Alkuperäinen kuva näkyy leivinpaperin läpi, ja leivinpaperiin piirretään pehmeällä lyijykynällä alkuperäisen kuvan ääriviivat. Lyijykynän on hyvä olla pehmeydeltään vähintään HB ja jonkin verran tylsä, lyijytäytekynä ei siis ole hyvä.

Leivinpaperi asetetaan paperille, johon kuva halutaan jäljentää, lyijykynällä piirretty puoli paperiin päin. Paperille jäljennetään siis peilikuva alkuperäisestä kuvasta. Leivinpaperin on tärkeää pysyä paikallaan, joten sen voi halutessaan teipata paikoilleen. Sitten lusikan pesällä hierotaan huolellisesti painaen jokainen kohta leivinpaperista, jossa piirrosta on.


Näin paperiin jää heikko lyijykynäjälki halutusta kuvasta. Se sitten vielä vahvistetaan halutulla kynällä. Me olemme tässä käyttäneet mustaa geelikynää, mutta sillä ei tosiaan ole mitään merkitystä. Kuvan voi toki vielä värittää, jos haluaa.

Näitä kuvia on tehty lasten tarravihkoihin. Tällaiset tarravihot toimivat kannustimena halutun käytösmallin omaksumisessa. Valitaan joku hyvä mutta hankala tapa, jota halutaan lapsessa vahvistaa, esimerkiksi omassa sängyssä nukkuminen. Sovitaan lapsen kanssa, että jokaisesta onnistuneesta kerrasta, esimerkiksi omassa sängyssä nukutusta yöstä, saa tarran vihkoon. Sovitaan miten monta tarraa tarvitaan kunnes lapsi saa jonkin yhdessä sovitun palkinnon. Tämä voi olla vaikka 5-10 tarraa, riippuen tehtävän vaikeudesta ja toistuvuudesta. Palkinnon ei tarvitse olla mitään materiaalista, vaan vaikka jotakin mukavaa tekemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti