2016-04-10

Origamipallo


Japanilainen ystäväni opetti tämän minulle, ja esikoululainen opetteli sen tekemistämme palloista. Hän innostui pallosta niin, että on pitänyt esikoulussaan origamityöpajoja, ja nyt jokainen halukas siellä on oppinut tämän tai sen lumpeenkukan, jota hän pääsiäisenä teki. Teknisesti ottaen tämä on kyllä lähempänä kuutiota kuin palloa, mutta pallona se minulle opetettiin, joten en osaa sitä muuna ajatella.

Aloitetaan paperin kuviopuoli alaspäin (1). Paperista tehdään kuvasarjan viimeinen kuvio (6), jollaisella aika moni muukin origami alkaa. Siihen päästään taittamalla paperi ensin kulmittain, avaamalla ja toistamalla toiseen suuntaan (2). Sitten paperi taitetaan pituussuunnassa puoliksi (3) ja vielä kerran puoliksi (4). Yksi syntyneen neliön kulmista (kuvassa 4 vasen yläkulma) taitetaan vastakkaiseen kulmaan niin että syntyy kolmio (5). Paperi käännetään toisin päin ja tämä toistetaan vielä toisella puolella (6).


Nyt molemmilla puolilla paperia on kaksi irtonaista kulmaa, jotka taitetaan keskelle (7&8).


Äskeisestä muodostunut  kulma taitetaan keskelle taitteeseen (9). Tämä tehdään myös neljä kertaa, symmetrisesti jokaisessa samanlaisessa kohdassa (10).


Kuvassa 8 taitetut irtonaiset kulmat taitetaan nyt äsken taitettujen pienten kolmioiden sisään (13). Kulma siis taitetaan pienen kolmion päälle (11) ja vielä takaisinpäin paperin suuntaisesti (12). Pientä kolmiota avataan kevyesti, jotta juuri syntynyt taitettu paketti saadaan sen sisään (13&14). Tämä tehdään symmetrisesti yhteensä neljä kertaa.Toisessa päässä taiteltua paperia on reikä, johon puhalletaan, ja pallo on valmis.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti