2015-11-18

Saippuaa – esikoululaisen ensikosketus kemiallisiin reaktioihin

Tänä talvena on poikkeuksellisen paljon lastenhoitajia ja opettajia, joille pitää keksiä lahjuksia vuoden päätteeksi, ja kaipasin jotain, josta saa helposti useammallekin. Selailin satunnaisia blogeja etsiessäni inspiraatiota, ja löysin monestakin paikasta saippuaa ja erilaista kosmetiikkaa. Petyin pahasti nähdessäni ohjeita, joissa sulatetaan valmista saippuaa. Se lipeän ja rasvan kemiallinen reaktio siinä juuri niin jännää on, että täytyyhän sitä tehdä mahdollisimman alusta itse. Fight Clubin saippuanvalmistusohjeet eivät tuntuneet riittäviltä, vaan käytimme apuna saippualaskuria soapcalc.net.

Suojalasit ja lipeä rakeen muodossa (K-Raudan Prof Rakeinen viemärinavausaine) löytyivät rautakaupasta ja rasvat ovat ihan markettitavaraa. Muottina käytimme maitotölkkiä. Laskurin avustuksella käytimme vettä 190g, lipeää 87g, oliiviöljyä 250g ja kookosvoita 250g. Näillä suhteilla saippuassa pitäisi olla 5% ylimääräistä rasvaa, minkä pitäisi kosteuttaa hieman. Lisäksi laitoimme laventeliöljyä noin 20 tippaa. Väriainetta ei ihan äkkiseltään saanut, joten sen kokeilu jää myöhempään, suunnitellumpaan kertaan.

Esikoululainen sai kunnian tehdä työt itse, hän niitä saippuoitakin enimmäkseen antaa. Sinisistä kumihansikkaista tuli pelottavasti mieleen Firefly:sta tuttu "Two by two, hands of blue", mutta en antanut sen häiritä liikaa. Rasvat mitattiin ja sulatettiin, ja seokseen lisättiin tuoksua. Lipeärakeet sekoitettiin hiljalleen veteen, välttäen haistelemasta liuosta. Kun seokset olivat saavuttaneet suunnilleen saman lämpötilan, joka tässä tapauksessa oli noin 45 astetta, ne sekoitettiin yhteen sauvasekoittimen avulla. Kun seos näytti sopivasti sakealta, tässä meni noin minuutti tai pari, se kaadettiin muottiin. Maitotölkki asetettiin leipävuokaan ja sivuille taiteltiin sanomalehteä pitämään tölkki muodossaan.



Saippuaan oli tullut pieni halkeama tunnin kuluttua ja päätimme leikata sen paloihin kuuden tunnin kuluttua. Näin seuraavana päivänä saippua näyttää ja tuntuu samanlaiselta kuin leikatessakin. Se on kaunis ja vaalea, vaahtoaa hyvin ja siinä on häivähdys laventelin tuoksua. Se ei selvästikään vielä ole kovettunut läpikotaisin, mutta on sillä tässä vielä neljä viikkoa aikaa siihen. Teemme ehdottomasti saippuaa toistamiseenkin, sen verran kiinnostava kokemus on!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti