2017-03-29

KalakukkoNäitä on nyt tullut tehtyä kolmisen kappaletta niin täytyy raportoida. Tuliaiskalakukot ovat niin harvinaista herkkua että piti kokeilla onnistuisiko itseltä muikkukukko ja kun halpoja muikkuja sattui kaupasta löytymään niin piti ottaa tilaisuudesta vaari.

Taikina:

  • 4dl vettä
  • 1dl vehnäjauhoja
  • 2tl suolaa
  • 100g voisulaa
  • 750–800g ruisjauhoja
Ruisjauhoja laitetaan niin paljon kuin taikinan saa helposti vetämään. Jos jauhoja on niin paljon ettei meinaa pysyä taikinassa vaivattaessa, on kukon muotoilu vaikeampaa. Vaivata ei tarvitse enempää kuin mitä tarvitaan jotta saadaan tasapaksu massa.

Täytteet:

  • 800–1000g muikkuja perattuina
  • 300–400g suolaamatonta sian kylkeä ohuina siivuina
  • suolaa
Tässä taikinasta tuli aavistuksen verran liian kuivaa –
huomaa jauhoinen pinta
Muutaman kerran perusteella voi jo sanoa että sian kylki on helpoin siivuttaa jos nahka on paikoillaan. Muikun perkaaminen onnistuu parhaiten niin, että pää katkaistaan peukulla ja etusormella niskasta muttei irroteta kokonaan, minkä jälkeen etuevästä aavistuksen verran alaspäin vetämällä lähtee kaikki sisuskalut näppärästi muutamassa sekunnissa ilman sen kummempia työkaluja. Lopuksi muikut huuhdotaan hyvin ja kuivataan.


Taikinasta kaulitaan noin sentin paksu levy joka ohenee reunoja kohti reippaasti. Jotkut kehoittavat jättämään pieni pala paikkausvälineistöksi jos kukko alkaa vuotaa uunissa, mutten vielä ole tarvinnut. Muodoksi kannattaa yrittää saada ympyrän sijaan hieman plussan muotoinen, sillä muuten taitettaessa kukon kulmiin jää liikaa tavaraa. "Plussan" keskelle ripotellaan hieman jauhoja imemään kosteutta. Seuraavaksi kerros muikkuja, kerros kylkisiivuja ja ripaus suolaa ja tätä toistetaan niin kauan kuin muikkuja ja kylkeä riittää. Taita lopuksi reunat kukon päälle.
Kas näin.

Kukon muotoiluun on aluksi hyvä käyttää apuna suihkepulloa jossa on vettä ja ruokaveistä (ja paljon ärräpäitä jos taikina on liian kuivaa). Veitsellä on hyvä rapsuttaa taikinaa kutakuinkin tasaiseksi, minkä jälkeen käsillä ja vedellä saa vielä siloitettua pinnan. Kukko halkeilee siirrettäessä joten siirto kannattaa tehdä ennen viimeistelyä.


Kukkoa paistetaan uunin alaosassa 250⁰C 45min, jonka jälkeen voidellaan pinta voilla. Sitten vielä 4 tuntia maksimissaan 125⁰C lämmössä ja toinen pelti kannattaa ehdottomasti laittaa päälle, pinta kuivuu liikaa muuten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti