2016-10-12

Avainkaulakoru


Ekaluokkalaisen avainkaulakorun naru katkesi, joten se piti tehdä uudestaan ja tällä kertaa kalastajanlankaa vahvemmasta materiaalista. Nurkkiin on kertynyt puuhelmille kai alunperinkin tarkoitettua muovinarua, jonka sisällä menee jonkinlainen metallivahvike. Ainoa huono puoli on, että tämä muovinaru on erittäin liukasta eikä sovellu solmujen tekemiseen alkuunkaan.

Tutkin kalastajien käyttämiä solmuja, kun nylonista tehty siima on lähes yhtä huonoa solmittavaa kuin tämä. Päädyin Barrel Knot -nimiseen solmuun, jota kai yleisesti käytetään siimojen yhdistämiseen. Tavanomainen tapa solmia tämä on tuoda siimat yhteen vastakkaisista suunnista, kieputtaa toistensa ympärille spiraaliksi, tuoda päät spiraalin keskeltä läpi vastakkaisista suunnista ja vetää siimoista kireäksi, mikä muljauttaa kierrokset eri puolelle solmua. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan ollut yhtään varaa kiristellä, joten solmu piti tehdä valmiiksi kutakuinkin kireässä muodossa, kuten tässä kuvassa, joskin viidellä kierroksella kahden sijaan:


Siimasta tehtäessä päät voi leikata ihan lyhyiksi, mutta en tämän narun kanssa uskaltanut sillä tämä naru ei taitu lopulliseen muotoonsa siiman lailla. Sopivasti työntämällä lankoja solmun sisälle tämän olisi varmaan saanut purettua. Huijasin kuitenkin ja kynttilällä sulautin solmun lopuksi  jotta varmasti pysyy kasassa. Avaaminen onkin sitten haastavampi juttu…

Tästä tuli lopulta ihan nätti yksityiskohta, joka sopii hyvin helmien kaveriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti