Satuin lukemaan The Burger Labin artikkelin ranskalaisista perunoista ja täytyihän näitä kokeilla itse kun aineita ja välineitä löytyi.
Ainesosat
- Korkeareunainen väh. 3L kattila
- Digitaalinen lämpömittari
- Reikäkauha
- Siivilä (teräs)
- Metallikulhoja
- Kello
- Liesituuletin
Työvaiheet
Koska toiseksi viimeinen välivaihe on pakastus, voi näitä tehdä pakastimen täyteen ja paistaa sitten tarvittaessa osan.
Kuori perunat
(En jaksanut)
Pilko perunat
Tee ~6 mm suikaleita. Reunoista saa veitsellä suoristamalla vähän kuorta samalla pois. Liian kapeat reunat ja kulmat joutavat roskiin, palaisivat muuten. Ensimmäisellä kerralla jaksoi veitsellä pilkkoa mutta tuo vie suhteettoman paljon aikaa. Seuraavaksi kerraksi täytyy ostaa perunaleikkuri.
Keittäminen
Tikkuperunat laitetaan kylmään veteen johon on mitattu 1 rkl etikkaa ja 1rkl suolaa per litra vettä ja tätä keitetään 10min. Vesi huuhtoo liiat sokerit pinnalta pois mikä estää pintaa ruskettumasta ja etikka estää perunoita muussautumasta, taikuutta.
Kuivaus
Perunat kuivataan kunnolla. Kiehuvan kuumina perunat kuivuvat pöydälle tms. levitettynä nopeasti.
1. friteeraus
Kun öljy on 200⁰C lämmintä, lisää perunat öljyyn. Keitä 50 sekuntia ja laita kuivumaan siivilän päälle. Kannattaa tehdä useammassa erässä ettei öljy jäähdy liikaa.
Pakasta
Tämä vaihe on valinnainen, mutta kuulemma auttaa hajoittamaan sisällä olevan perunan solukkoa vielä pehmeämmäksi. Jos et pakasta, anna vähintään jäähtyä.
2. friteeraus
Perunat friteerataan useassa erässä 200⁰C lämpimässä öljyssä, tällä kertaa keitetään 3min 30s. Perunat voi ja kannattaa friteerata suoraan pakastimesta. Levyä voi pitää kutosella, jäiset perunat tiputtavat öljyn lämpötilaa reippaasti.
Suolataan ja nautitaan heti. Meillä oli seurana ketsuppia ja omaa kurkkumajoneesia, josta täytyy laittaa ohje jakoon joskus. Kuoret tekevät perunoista aavistuksen kitkeriä, eli jos tämä haittaa ei parane jättää kuorimista välistä. Hyvää on!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti