2015-12-20

Lakknäsin limppu


Tätä olen jo vuosikaudet leiponut aina jouluisin, joskus muulloinkin. Se on hyvää, äärimmäisen helppo tehdä, säilyy hyvin ja on helppo antaa lahjaksi.
  • 1l piimää
  • 75g hiivaa
  • 3dl kaljamaltaita
  • 3dl vehnäleseitä
  • 4dl ruisjauhoja
  • 1l vehnäjauhoja
  • 2½tl suolaa
  • 2dl siirappia
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää kaikki loput aineet piimään, sekoita hyvin, vaivata ei tarvitse. Laita taikina voideltuihin leipävuokiin. Taikinasta riittää kolmeen tavallisen kokoiseen leipävuokaan, itse käytän 2l vuokia, joten siitä tulee kahteen vuokaan. Laita vuoat kylmään uuniin ja peitä ne liinalla. Anna seistä uunissa puoli tuntia ja laita sen jälkeen uuni päälle 175 asteeseen, ota liina pois. Ota leivät pois vuoista ja käännä ne ylösalaisin noin 1½ tunnin kuluttua.

Leivän pinta saa tummua hyvin tummaksi, mutta ei mielellään mustua. Ei leipä siitä tosin pilalle mene, vaikka pinta palaisikin. Kannattaa kurkistaa uuniin reilun tunnin kohdalla. Jos leivät näyttävät palavan siinä kohtaa, peitä ne leivinpaperilla, ei kuitenkaan ole vakavaa, vaikka kääntäisit leivät jo 1h 15min kohdalla. Paista leipiä vielä noin puoli tuntia ylösalaisin. 15 minuuttiakin saattaa riittää, jos leivät ovat jo kovin tummia. Pidän nyrkkisääntönä, että leipiä pitää paistaa vähintään 1½ tuntia ja korkeintaan 2 tuntia 15 minuuttia, uunikin vaikuttaa tässä paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti