Tätä olen jo vuosikaudet leiponut aina jouluisin, joskus muulloinkin. Se on hyvää, äärimmäisen helppo tehdä, säilyy hyvin ja on helppo antaa lahjaksi.
- 1l piimää
- 75g hiivaa
- 3dl kaljamaltaita
- 3dl vehnäleseitä
- 4dl ruisjauhoja
- 1l vehnäjauhoja
- 2½tl suolaa
- 2dl siirappia
Leivän pinta saa tummua hyvin tummaksi, mutta ei mielellään mustua. Ei leipä siitä tosin pilalle mene, vaikka pinta palaisikin. Kannattaa kurkistaa uuniin reilun tunnin kohdalla. Jos leivät näyttävät palavan siinä kohtaa, peitä ne leivinpaperilla, ei kuitenkaan ole vakavaa, vaikka kääntäisit leivät jo 1h 15min kohdalla. Paista leipiä vielä noin puoli tuntia ylösalaisin. 15 minuuttiakin saattaa riittää, jos leivät ovat jo kovin tummia. Pidän nyrkkisääntönä, että leipiä pitää paistaa vähintään 1½ tuntia ja korkeintaan 2 tuntia 15 minuuttia, uunikin vaikuttaa tässä paljon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti