2016-03-13

Vaahtokarkkeja


Törmäsimme Redditissä upeaan vaahtokarkkilohikäärmeeseen, ja tajusimme, että vaahtokarkkejakin voi tehdä itse. Näin päädyimme tekemään vaahtokarkeista syntymäpäiväkakun koristeita Alton Brownin reseptillä suomalaistettuna. Kakku oli sacherkakku eli ruskea, joten valkoinen vaahtokarkki toimi koristeena mainiosti. Teimme yhteensä kolme erää; vaahtokarkit hupenivat nopeasti ja piti testata liivatteen sekä sokerin määrää.

Vaahtokarkkeja tuli niin paljon, että halusin antaa niitä parille kaverilleni maistiaiseksi. Tein karkeille pienet origamilaatikot. Laatikko kulkee nimellä masu ja on niin perinteistä origamia, että ohjeita löytyy vaikka miten paljon, tässä yksi. Monet ovat varmasti tehneet juuri tuota samaa laatikkoa vähintään lapsena, ja muistavat vieläkin miten se tehdään.


Ainekset:
  • 130 g sokeria 
  • hyppysellinen suolaa
  • 130 g glukoosisiirappia
  • 90 g vettä
  • 3 liivatelevyä
  • ½ tl vaniljasokeria
  • tomusokeria ja perunajauhoa pinnan käsittelyyn

Tarvikkeet:
  • kattila sokerien kuumentamiseen
  • lämpömittari
  • vispilä tai vastaava kuumenevan sokerin sekoittamiseen
  • sähkövatkain
  • muotteja tai joku vuoka, johon vaahtokarkki laitetaan
  • veitsi, jos palottelet vaahtokarkit

Liivatelevyjä liotetaan puolessa vedestä. Sokeri, siirappi, suola ja puolet vedestä kuumennetaan 116 asteeseen Celsiusta. Liivate-vesi-seosta aletaan vatkata ja kuuma sokeriseos valutetaan liivatteeseen hiljalleen reunaa pitkin, jotta liivate ei lämpene liian nopeasti. Liivatelevyt liukenevat kuuman sokerin nostaessa seoksen lämpötilaa. Seosta vatkataan 15 minuuttia, joiden aikana massa alkaa pikkuhiljaa käyttäytyä villisti.


Tämän jälkeen massa kaadetaan perunajauho-tomusokeri-seoksella jauhoitettuun muottiin. Sen annetaan olla muotissa vähintään neljä tuntia, jonka jälkeen vaahtokarkki on valmista.


Vaahtokarkki kumotaan pinnalle, johon olet laittanut perunajauhoa ja tomusokeria. Jos palottelet vaahtokarkin, pyörittele vielä kaikki palaset jauhoissa. Säilytä vaahtokarkit ilmavasti, tai ne tarttuvat taas toisiinsa.


Reseptin aromeja ja väriä voi toki muuttaa mielin määrin. Itsetehdyt vaahtokarkit ovat kuitenkin niin hyviä, että kaupan karkit eivät millään vedä sille vertoja. Itse tekeminen on myös hauskaa ja helppoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti