2016-03-19

Virkatut pääsiäiskorit


En ole ennen virkannut, mutta jostakin piti nopeasti keksiä pääsiäiskorit lapsille, siis sellaiset, joihin pienet virpojat keräävät saaliinsa. Matonkudetta löytyi kaapista, Altin ties mitä projektia varten hankkimia, joten päätin hetken mielijohteesta opetella virkkaamaan edes tämän verran. Virkkuukoukkuni on kokoa 8. Matonkudetta kului 200g kumpaankin koriin. Korien strategiset mitat ovat korkeus 9cm, sivujen leveys 13cm ja kahvan pituus 19cm.

Viimeistelin korit sitten vielä ompelemalla keltaiseen sammakon ja vihreään tipun. Tein eläimet laittamalla muutaman kerroksen huopaa päällekkäin ja koristelemalla reunat pykäpistoin helmilangalla.

Löysin monia ohjeita korin virkkamisesta, mutta kiinteä silmukka ei sanonut minulle mitään, joten Suuri Käsityö voitti riittävän selkeällä videolla.



Olen yrittänyt noudattaa videoiden ohjeita, joten niitä katsomalla näitä saisi tehtyä. Kirjaan kuitenkin ylös, mitä tein.
  • Kiersin matonkuteesta lenkin neljän sormen ympärille ja tein muodostuneeseen lankalenkkiin 8 kiinteää silmukkaa (ks). Kiristin lenkin vetämällä kuteen hännästä. Kiskoa sai kovaa. Kiristyksen jälkeen vielä 1 piilosilmukka lenkin 1. silmukkaan sulkemaan ympyrä. 
  • 2. krs 1 ketjusilmukka (kjs), yhteen silmukkaan 3 ks, 1 ks, yhteen silmukkaan 3 ks, 1 ks, yhteen silmukkaan 3 ks, 1 ks, yhteen silmukkaan 3 ks, 1 piilosilmukka alussa tehtyyn ketjusilmukkaan. Virkkaamalla yhteen silmukkaan 3 ks tehdään siis kulmat, ja joka kerroksella kulmien väliin tulee aina 2 ks lisää.
  • 3. krs yhteen silmukkaan 3 ks, 3 ks, ja tätä toistaen krs loppuun.
  • 4. krs yhteen silmukkaan 3 ks, 5 ks, ja tätä toistaen krs loppuun.
  • Tässä vaiheessa päätin pohjan olevan hyvän kokoinen.


  • 5. krs 1 kjs, sitten hassulla tempulla loput kerroksen silmukat, lukuun ottamatta viimeistä, joka tehdään piilosilmukkana alun ketjusilmukkaan. Hassussa tempussa koukku menee silmukan itseä kauempana olevan reunan puolelta sisään ja seuraavan silmukan lähempänä olevalta puolelta ulos, sieltä koukataan lanka, ja siihen sitten kiinteä silmukka. Kiinteä silmukka tehdään siis ikään kuin silmukoiden ympäri. Tämän tempun voi myös tehdä toisin päin, eli lähempää puolta silmukkaa ulos ja seuraavasta silmukasta kauempana olevalta puolelta sisään. Silloin korista näkyykin nurja puoli ulospäin ja sekin on nätti. En osannut päättää kummasta pidän enemmän, joten näistä keltainen kori on tehty niin.
  • 6.–10. krs pelkkää ks.
  • Tässä vaiheessa päätin reunojen olevan riittävän korkeita, joten tein vielä muutaman kiinteän silmukan, jotta olisin kulman sijasta reunan keskikohdassa.
  • 11. krs huolitellun reunan aikaansaamiseksi tehdään vielä kerros piilosilmukkaa.

Kahva koreihin tehtiin putkineuloksena. Se aloitetaan poimimalla kolme lisäsilmukkaa lähistöltä niin, että molemmilta puolilta koria on kaki silmukkaa. Putkea voisi toki tehdä useammalla tai vähemmilläkin silmukoilla, mutta tässä neljä näytti hyvältä. Tässä käytettiin apuna neljää 8mm sukkapuikkoa.


Putkineulos tehdään vaihtamalla puikko kerrallaan virkkuukoukku puikon tilalle. Lanka kierretään virkkuukoukun ympärille sisäkautta ja vedetään alemman silmukan läpi. Virkkuukoukku on vapaaehtoinen, mutta alempi silmukka voi muuten olla vaikea vetää ylemmän yli. Jos puikot käydään läpi myötäpäivään, lanka kiertää puikon/virkkuukoukun vastapäivään. Tätä toistetaan niin kauan kunnes kahva on sopivan mittainen.


Tällaisen korin teki muutamassa tunnissa. Varmasti sen voisi tehdä nopeamminkin, jos ihan harrastaa virkkaamista. Eläinkoristeiden vääntämiseen meni sitten pari tuntia lisää. Pidin korien tekemisestä niin paljon, että nyt haluaisin täyttää kotimme kaikilla mahdollisilla matonkuteista väännetyillä kopilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti