2016-03-26

Ystävännauha


Esikoululainen teki tällaisen itselleen ja takaisin Japaniin muuttavalle ystävälleen. Tämä on niin helppo malli, että vähän nuorempikin varmasti selviytyisi siitä, jos kärsivällisyyttä riittää.

Lankana käytettiin omasta lankakopasta löytyneitä merseroituja puuvillalankoja. Lisänä on omasta jemmasta löytyneitä puuhelmiä. Nämä tehtiin hetken mielijohteesta yhdessä päivässä, (vieläpä viimeisenä mahdollisena,) joten hyvä on, että nurkissa oli mieluisia materiaaleja.

Tarvitaan kaksi 150cm mittaista lankaa. Langat taitetaan kaksinkerroin niin, että toiset päät ovat 30cm ja toiset 120cm. Taitteeseen muodostetaan lenkki sitomalla umpisolmu. Lenkki kiinnitetään imukupilla tai hakaneulalla johonkin, missä se pysyy paikallaan. Lyhyet langat asetetaan keskelle ja pitkät sivuille. Jos käyttää nauhassa kahta eri väriä, ulompien lankojen järjestyksellä on merkitystä. Jos haluaa ovelasti työn sisälle eri värit kuin ulkopuolelle, tarvitaan alun perinkin eri mittaiset langat, mutta tämän voi jokainen itsekin laskea tuosta, jos sellaista nauhaa suunnittelee.


Solmu tehdään niin, että otetaan vasemmalta puolelta lanka (ruskea), nostetaan se keskimmäisten päältä ja oikealla olevan (vihreä) ali. Otetaan oikealta puolelta lanka (vihreä), sujautetaan se keskimmäisten ali ja vasemmalta lähteneen langan (ruskea) muodostamasta lenkistä läpi. Kiristetään reunimmaisten lankojen solmu pitämällä keskimmäiset langat samalla tiukkoina.


Sitten mennään takaisin. Otetaan oikealta puolelta lanka (ruskea), nostetaan se keskimmäisten päältä ja vasemmalla olevan (vihreä) ali. Otetaan vasemmalta puolelta lanka (vihreä), sujautetaan se keskimmäisten ali ja oikealta lähteneen langan (ruskea) muodostamasta lenkistä läpi. Kiristetään solmu.


Tätä toistetaan kunnes nauha ylettyy ranteen ympärille. Helmiä saa pujottaa keskimmäisiin lankoihin kumpaan vain milloin vain.


Kun nauha on hyvän mittainen, jaetaan neljä lankaa kahdeksi pariksi ja tehdään molempiin umpisolmu. Sitten tehdään molempiin pareihin erikseen umpisolmua kunnes solmitun osan pituus on noin 5cm. Siinä kiedotaan vasemmalta tai oikealta puolelta lanka lyhyemmän langan ympäri ja kiristetään pitämällä lyhyempi lanka tiukkana. Solmua tehdään koko ajan samalla langalla, eli lyhyemmän langan ympärille. Loppuun tehdään taas umpisolmu ja katkaistaan ylimääräinen lanka. Ystävännauha sidotaan ranteeseen näiden kahden solmitun pötkön ja alussa muodostetun lenkin avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti