2016-03-01

Rukiinen ciabatta


Näitä tuli tehtyä joulun väliviikolla tuliaisiksi ja taikina oli niin mukavaa käsitellä ja leipä maistuvaa että täytyy laittaa resepti ylös. Leipä meni tarjotun kalkkunakeiton kanssa upeasti yhteen. Ratatouillen kanssa maistuu myös ja toki sellaisenaankin.

Taikinanjuuri

  • 1kg vehnäjauhoa
  • 1L vettä
  • ~15g hiivaa
Sekoitetaan taikinakoukuilla ja pidetään yön yli jääkaapissa

Taikina

  • 1kpl taikinanjuuri (~2kg)
  • 125g ruisjauhoa
  • 125g hiivaleipäjauhoa
  • 19g suolaa (1 rlk)
Vaivataan kunnolla taikinakoukuilla ja annetaan kohoilla muutamia tunteja lämpimässä vesihauteessa.

Taikinasta tehdään kaksi pellillistä (20-24kpl) pitkulaisia ~100g:n sämpylöitä kaavinlevyn ja jauhon avulla. Kaavinlevyllä jonkin aikaa taikinan pohjasta työntämällä pinta pingoittuu sopivasti, mikä helpottaa käsittelyä ja kohtuullisella jauhon käytöllä eivät tartu mihinkään. Näiden annetaan sitten kohota vähintään vartin, minkä jälkeen sämpylät pääsevät uuniin 225⁰C:n lämpötilaan 10–15 minuutiksi. Uunin seinille heitetään vähän löylyä tai pohjalle jääpaloja jotta saa vähän höyryä paiston alkuvaiheeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti